VSTEP Diagonal Stepping Game

VSTEP Diagonal Stepping Game

Developed by: Rivers Lab

Completeness:

70%
Share This Application

Follow by Email
Facebook
Twitter
LinkedIn



Description:

V-STEP Diagonal Stepping game is a self-paced game designed to increase stepping length while promoting balance and coordination. Persons stands on the white home base and then the right foot steps on a red square and the left foot steps on a blue square. The red and blue square are moved farther away. Visual feedback on step performance for a good step in the center of the square, a “almost there” step: crosses the line and an out of bounds step: misses the square entirely. The score is updated with each step and remains on the screen when the game is over.

You can control everything using the bottom panel controls. Left panel you can turn sound on or off and select either an avatar view or a camera view. The avatar view is nice for when the person is warming up with general movements. Center panel you can start/pause and quit. Right panel you can adjust square size and distance. To restart the application after quitting select the program KinectStep from programs menu, alternatively the desktop shortcut icon if chosen during setup.

Please Rate this Application

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

VSTEP Diagonal Stepping Game

Technical Assistance:

rivers.lab@gmail.com

Installation Guidelines and Requirements:

To install the program double click on the setup icon. Once the program is installed ensure that the Kinect sensor(version 1) is connected to the USB port of your Windows machine. Start the program by selecting KinectStep from the Windows program menu.

Requirements:
Hardware-
1. This program requires a Kinect version one sensor (Kinect 360 sensor).
2.The Kinect needs to be connected to the computer with a Kinect one power source and connector. You can get it here(https://www.amazon.com/EastVita%C2%AE-Kinect-Adapter-Power-Supply/dp/B004IXRXGY)

Software-
1. Download Kinect for Windows Runtime 1.8
2. This application uses a standard Windows 7 PC.
The sensor needs to be connected to the machine before starting the application.

Instructions to run the game:

1. Do not connect the Kinect 360 sensor to the computer. Install the windows SDK 1.8 from here. If already installed proceed to step 2.

2. Install the game by double clicking the setup icon. Follow on screen instructions.

3. Plug in the Kinect 360(version one sensor) to the USB port.

4. Begin game by selecting game from the desktop icon or the programs menu.


Playing the game:

The game requires the user to step into the colored tile with the correct feet. The left feet colored as blue and the right colored as red. The distance to the target can be adjusted using the slider at the bottom right in the control panel. The adjustment can be to either feet separately.

To begin the game stand in the white square. If feet is not visible, adjust the camera height and ensure you are within the range of the camera. Once detected you can hit begin button to start the game. Follow the color cues and move corresponding feet to the target. The steps- you take a diagonal step to reach the target. Once you reach the target, you come back to the home square. Repeat the motion until for the desired time. If you would like to continue on new user – reset the scores using the reset score button and continue. Adjust the sliders to make it more difficult. The performance measures will be displayed as sliders on screen.

Screenshots:


1. Do I need any software to run the game?
Ans: Windows 7PC, Windows SDK 1.8, VSTEP diagonal stepping setup file.

2. How do I position the camera for best results:
Ans: Place the camera about 1.3 meters above the floor in front of the display with no obstruction. The software has an inclination and declination button that helps you get the best angle. The person should stand behind the virtual red line that will change based on the camera angle. The minimum height and distance the person should stand on are illustrated in the Figure X.
Figure X: Dimensions in which the game will work Copyright Rivers Lab 2015

3. How do I start the game?
Ans: Hit the BEGIN button

4. Can the pause the game?
Ans: Yes just press PAUSE

5. Can I increase the game’s difficulty?
Ans: YES, by increasing the distance of the target side step.

6. Can increase or decrease the games time?
Ans: This game is not time limited. So you have the option to quit, or reset scores and keep playing. Have fun.

7. Can I store the user’s performance?
Ans: No, not yet

8. Are there more games like this?
Ans: Yes, coming soon

9. I started the game and got and ERROR message, what do I do?
Ans: Stop the game, check that the Kinect is plugged into the USB port and start the game.


10. My feet are not visible, What should I do?
Ans: Check for the camera height and adjust the angle of camera with the image controls.

The user may use the game for therapeutic applications with their patients. The game may not be sold or shared or hosted on another site. If another user is interested in the game they should download it directly from the ORI website. Permission to use it for research purposes must be obtained from the developers (please email Rivers.lab@gmail.com).
Windows Software Development Kit 1.8 available here - https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=40278